2016. január 26., kedd

Maggie Stiefvater: A Skorpió Vágta


A Skorpió Vágtát november elején rendezik. A lovasok mindent elkövetnek, hogy megzabolázzák tengeri lovaikat, és célba jussanak.
Van, aki túléli.
Van, aki belehal.
Idén a tizenkilenc éves Sean Kendrick a címvédő bajnok. Nem a szavak embere, és ha fél is, mélyen hallgat róla.
Puck Connolly más. Soha nem gondolta, hogy egyszer majd indulni fog a Skorpió Vágtán. De a sors úgy hozza, hogy kénytelen benevezni a versenyre – egyedüli lányként. Sejtelme sincs, mi vár rá.
A nagysikerű Shiver-trilógia szerzője, Maggie Stiefvater, megint megmutatja, milyen az, amikor a szerelem és az élet komoly akadályokba ütközik, és csak az marad életben, akinek a helyén van a szíve. A Skorpió Vágta minden olvasó számára felejthetetlen élményt nyújt.


A manx legendákból ismert (ők a kelták leszármazottjai) capaill uisce nevű mitikus lény, a vízi ló legendája adja meg a történet alapját. A legenda szerint ezek a gyönyörű lovak az óceánból bukkannak elő és az emberekre, állatokra támadnak rá. Varázserővel is rendelkeznek, egyesek képesek alakot váltani, egy fiatal férfiét, ők a lányokat rabolták el. Van amelyik kedves póni kinézetével a gyerekere szakosodott.

Stiefvater regényében ezek a lovak nagyok, félelmetes ragadozók, embereket tépnek szét, nagyon gyorsak, és képesek úgy elvarázsolni az embert, hogy az áldozat hagyja magát vízbe fullasztani.
Van egy sziget, egy kegyetlen sziget, ahol nehéz az élet, nehéz munkát találni, nehéz életben maradni. Ezt a szigetet az ember vagy gyűlöli, vagy nem bírná otthagyni. A történet két főszereplője Sean és Puck is azok közé tartoznak akik a szigetre valók. Mindkettőnek nehéz gyerekkora volt, árvák, de ez a szigeten nem ritka az évente megismétlődő capaill uisce támadások miatt. Amikor eljön ez az időszak versenyt rendeznek a szigeten egy ősi hagyomány miatt, ami rengeteg turistát vonz.  A történet Sean és Puck felkészüléséről és a versenyről szól. Mindkettőnek megvan a maga oka miért indul el a halálos versenyen, mik a problémáik, a céljaik. Puck az első női lovas, aki ráadásul nem is egy vízi lovon indul, ezért sok hagyományosan gondolkodó rosszallását kapja meg.

A történetben felváltva olvashatjuk a két főszereplő gondolatait, ami kifejezetten jól sikerült. Egyedül azt sajnálom hogy a fejezetek tetején miért mindig ugyanaz a lovas kép van, miért nem úgy lett megcsinálva, hogy külön kép róluk.

A könyv egyik erőssége a misztikus hangulat, érzed ahogy áthat mindent az ősi legenda, a babonák. A másik erőssége a karakteralkotás. Nagyon szépen meg vannak csinálva, összetettek, érdekesek, hihetőek, de mégis legendásak ők is.

A megjelenítésben is nagyon erős, a leírásokban, ahogy az egyszerű "Sssss"-től érzed hogy téged is megnyugtat, ahogy látod ahogy Sean végighúzza a kezét a lova erein, szinte érzéki. 
Több könyvét olvastam már az írónőnek, de ez volt az első ami tetszett. Nagyon tetszett.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése