2016. január 18., hétfő

On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik



Calderon kapitány nem mindennapi férfi. Egy jóképű, ifjú főnemes, aki eldobta a rangját egy lányért. Csakhogy a lány meghalt, így Calderon öngyilkos akar lenni. Úriember nem temetkezik hitelbe. Calderon másodkapitányi állást szeretne egy űrhajón, hogy egy kényelmes urnára gyűjtsön, de döbbenetére a kapitányi munkakört kapja meg. Vajon miért sóz rá a Flotta egy hatalmas űrcirkálót, amit nem tud vezetni? Milyen Játszma folyik körülötte? Mit kavarnak a nemesek a háttérben? És mit kezdjen Tainával, a csinos japán kadétlánnyal, akiből árad a narancsillat? És aki a parfüm per légköbméter arányt is képes kivizsgálásra felterjeszteni? Taina szamuráj családok leszármazottja, és ugyanúgy űzi a Játékot, vagyis más manipulálását, mint Calderon. Bármit megtenne, hogy az űrben maradhasson, hiszen odahaza nagyapja már férjet keres számára. A lány útmutatást kér az Ősanyáktól, de a jóskövek veszélyre és halálra figyelmeztetik. Mire rájönnek, mi folyik a háttérben, csak önmagukra számíthatnak, és a kettejük között kialakult érzékeny kötelékre. Vajon elég jó játékosok, hogy szavak nélkül is megértsék egymást? És Taina elég ügyes ahhoz, hogy a kapitányt rávegye a túlélésre?

Szerintem ez a könyv két dologra épített, a humorra, illetve a Calderon - Taina közötti évődésre és minden más alá van rendelve ezeknek. Nem lenne rossz, de azért jó, ha van egy könyvnek dinamikája, van története meg hasonlók. Itt is voltak próbálkozások, hogy legyen valami cselekmény is, izguljunk Calderonért, de annyira sablonosak voltak ezek, hogy sajnos nekem végig unalmas maradt. A sci-fi része is el lett hanyagolva, az is csak a hátteret adja az "ötletes" párbeszédeknek, gondolatoknak.

Sajnálom, mert szeretem a Calderon féle rosszfiúkat, meg az ilyen fajta humort is. 

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik kevés könyvet olvastak (nekik hátha még lesz benne valami új), és nincs nagy elvárásuk a cselekménnyel kapcsolatban.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése